Kreditprövning

Om du någonsin har ansökt om ett lån har du säkerligen hör talas om en kreditprövning. En sådan ska enligt lag göras av alla lån- och kreditgivare som mottar en låneansökan bl.a. för att säkerställa att sökanden har ekonomiska förutsättningar att återbetala lånet. Det finns dock mer att veta om vad en kreditprövning medför, och eftersom du bör vara medveten om vad din låneansökan egentligen går ut på syftar den här artikeln till att informera dig om allt vad en kreditprövning innebär.

Vad är en kreditprövning?

En kreditprövning baseras på en kreditupplysning som man sedan bedömer. En kreditupplysning är en sammanställning information en långivare behöver för att kunna fatta ett beslut om en låneansökan. Det krävs uppgifter om din nuvarande inkomst, tillgångar, eventuella skulder eller betalningsanmärkningar m.m. Informationen erhålls genom en ansökan hos ett kreditupplysningsföretag, exempelvis Upplysningscentralen (UC), Bisnode eller Creditsafe, som har den typen av information lagrad om dig. Syftet med en kreditprövning är delvis att identifiera dina nuvarande och framtida betalningsmöjligheter och på så vis skydda långivaren från förluster. Det har dock också att göra med konsumentens välbefinnande, och att förhindra överskuldsättning som kan resultera i stora ekonomiska problem.

Vad är en förenklad kreditprövning?

Om du väljer att utöka ett befintligt lån eller ansöker om ett mycket lågt belopp kan det hända att långivaren inte anser att en fullständig kreditprövning är nödvändig. Det sker ofta när företaget redan har uppgifter om dig, och då räcker det med en kreditupplysning.

Hur lång tid tar en kreditprövning?

Idag brukar en kreditprövning inte ta mer än några minuter. Ofta får du svar på en låneansökan några sekunder efter att den har skickats in, vilket tyder på att det kan gå ännu snabbare. Flertalet långivare använder idag den senaste teknologin för att göra belåning så enkelt och smidigt som möjligt, och där tillkommer även extremt korta väntetider. I vissa fall kan det dock krävas ytterligare dokument, exempelvis om du angivit en annan inkomst än den registrerade, och då kan kreditprövningen ta längre tid.

Vilka påföljder kan en kreditprövning ha?

En kreditprövning behöver inte medföra några större konsekvenser, men hur den påverkar just dig beror på din individuella situation. En konsument som inte har några lån eller enbart t.ex. studielån som sköts ordentligt behöver inte oroa sig för att en ny låneansökan skulle medföra något negativt. För personer som har en trasslig ekonomi kan det däremot få större konsekvenser, framför allt för dem som lånar ofta. Många kreditupplysningar tyder på många låneansökningar, vilket innebär att konsumenten inte har förmågan att klara sig på den egna inkomsten. Om du dessutom får avslag på en eller flera ansökningar ser det givetvis ännu värre ut.