Använda kreditlån för att investera i aktier?

[fsn_row][fsn_column width=”12″][fsn_text]

Kanske har du gått i tankarna att du vill börja investera, eller fått upp ögonen för aktier? Resan från idé till förverkligande kan dock ibland kännas oerhört lång. 

Det första steget är att skaffa dig nödvändiga grundkunskaper, och därför börjar vi med det som är på de flestas läppar som funderar på att investera i aktier – nämligen risken. 

Riskerna med att investera pengar

Börsen är förklaras enklast som en marknadsplats. Mer ingående är det en andrahandsmarknad där både privatpersoner och företag köper och säljer aktier. 

När du köper en aktie köper du en del av ett företag – du blir alltså delägare i företaget som aktien tillhör. Därför finns det också naturligtvis en risk att du kan gå miste om din investering beroende på om företaget du är delägare i går med förlust. 

Börsen är dock rörlig och en aktie som kan har sjunkit i värde under en viss period kan sedan stiga under en annan. Betydligt värre är det dock om företaget du är delägare i går i konkurs, vilket tyvärr innebär att dina tillhörande aktier inte har något värde överhuvudtaget. 

Om du är nybörjare och har begränsade tillgångar så kan du kan och bör du vara tveksam till att sätta allt på ett kort. Snarare krävs det noggrann efterforskning och försiktiga beslut. Lär dig mer om börsen och aktier hos Börsnoteringar

 

Investera aldrig lånade pengar

Eftersom det finns en risk att du kan förlora dina pengar när du köper aktier så ska du alltid gå in med egna besparingar som inte påverkar din övriga privatekonomi, om du nu skulle ha oturen att förlora din investering.

Ett kreditlån kan verka vara ett snabbt och smidigt sätt att finansiera inköp av aktier, då det både handlar om snabb utbetalning och förhållandevis låga krav. 

Men skenet bedrar – tänk på att du kan gå miste om de aktier som du har köpt genom ditt kreditlån, antingen genom värdeminskning eller att företaget du är indirekt delägare i går i konkurs. 

Även om du har hittat ett kreditlån med rekordlåg ränta blir den den istället rekordhög när du betalar en kostnad för något som du inte längre kan använda. Du gör dig själv därför en stor tjänst om du använder din egna förvärvade inkomst. På så vis behöver du inte oroa dig för någon risk utöver börsens rörlighet. Och vi lovar också att fallet känns betydligt kortare om du förlorar pengar som inte behöver gå till annat.

 

Vad kan man använda ett kreditlån till istället?

Ett kreditlån kallas även för en kontokredit eller kreditkonto, och fungerar som en ekonomisk buffert. 

När du väl har tagit ditt kreditlån är det upp till dig att välja när och hur du vill använda din kredit, och du betalar ingen ränta på den kredit som du inte använder. Detta är särskilt användbart vid oförutsedda kostnader.

Ponera att du till exempel får en hög räkning under en månad där du har många andra utgifter. Har du ett kreditlån som du inte har utnyttjat alls eller till fullo så kan du på så vis använda en del av din kredit till att skjuta fram skulden till ett senare tillfälle, eller välja att delbetala en skuld som annars inte skulle vara möjligt.

[/fsn_text][fsn_text][/fsn_text][/fsn_column][/fsn_row]