Sveriges bästa låneförmedlare

Att ansöka om ett lån via en låneförmedlare ger dig oftast störst chans till att hitta ett bra lån, och gör det enklare att jämföra olika låneerbjudanden mot varandra. Normalt sett kan du ansöka om lån på 5 000 – 600 000 kr med en valbar återbetalningstid på 1 – 20 år.

Populära låneförmedlare på marknaden samarbetar ofta med 30 – 40 olika banker och kreditgivare, och tar endast en UC-upplysning vid ansökan, vilket är ett mer fördelaktigt sätt att ansöka om lån än att vända sig till en specifik bank, i de flesta fall. Alla banker och kreditgivare har individuell räntesättning som baseras på din inkomst och kreditvärdighet.

Sveriges bästa låneförmedlare för privatlån 2024

LåneförmedlareJämförHögsta belopp
Advisa39600 000 kr
Zmarta30600 000 kr
Sambla40600 000 kr
Zensum28600 000 kr
Lendo35600 000 kr
Enklare500 000 kr
Consector600 000 kr
Compricer600 000 kr
MyLoan500 000 kr
Direkto500 000 kr

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare lånar inte själva ut pengar, utan förmedlar lån precis som namnet avslöjar. Idag finns det många olika låneförmedlare på marknaden som samarbetar med olika banker, långivare och kreditinstitut. Låneförmedlaren tjänar pengar genom att få provision från den bank som du accepterar ett lån från, och det är inget som påverkar dina lånevillkor.

Önskar du mer information om några av Sveriges största låneförmedlare kan vi rekommendera denna jämförelse av Advisa och Lendo som satts ihop av ekonomiska experter med stor insikt i den svenska lånebranschen.

Fördelar & nackdelar

Fördelar:

 • Enkelt att ansöka 
 • Enkelt att jämföra olika lån
 • Endast 1 kreditupplysning tas hos UC
 • Bästa sättet att hitta lånet med lägst ränta
 • Möjlighet att samla ihop befintliga lån och sänka dina månadskostnader
 • Bra och hjälpsam kundtjänst hos populära låneförmedlare
 • Ansökan är helt kostnadsfri

Nackdelar:

 • Ibland tar det 24 timmar innan du får svar
 • Vissa långivare kan erbjuda lägre ränta om du ansöker via deras webbplats

Hur fungerar låneansökan?

Det är enkelt och smidigt att ansöka om privatlån via en låneförmedlare, och tar endast några minuter. Följ vår steg-för-steg guide nedan:

 1. Börja med att jämföra olika låneförmedlare. Ett bra tillvägagångssätt kan vara att leta upp den med mest samarbetspartners och högst kundbetyg, samt se till att du kan ansöka om den typen av lån du är ute efter.
 2. Gå vidare till låneförmedlarens webbplats och påbörja ansökan genom att fylla i önskat lånebelopp och löptid. Därefter väljer du om du även vill samla lån.
 3. Följ instruktionerna och ange all information som efterfrågas om dig, din ekonomi, ditt yrke och din boendesituation.
 4. När du skickar in ansökan tas en kreditupplysning på dig via UC som alla kreditgivare och banker får dela på. Kreditupplysningen används för att bedöma dina ekonomiska förutsättningar.
 5. Nu kan du börja ta emot låneerbjudanden. Ibland kan du få upp låneerbjudanden direkt, och ibland dröjer det (upp till 24h) innan du får svar. Du kan hålla koll på eventuella låneförslag under “mina sidor” hos låneförmedlaren.
 6. Om du får ett låneerbjudande som du tycker låter bra kan du signera ansökan genom att välja lånet och gå vidare med processen.

Vilka grundkrav ställer låneförmedlare?

Kraven som ställs för att du ska kunna ansöka om lån hos en låneförmedlare varierar, men följande grundkrav är vanliga:

 • Du ska vara minst 18 år gammal
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr
 • Du får inte ha aktiva skulder hos Kronofogden
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har ett giltigt Mobilt BankID

Finns det låneförmedlare för företagslån?

Ja, det finns låneförmedlare som jämför företagslån, som exempelvis Lendo Företagslån. Det finns även låneförmedlare som erbjuder företagslån med betalningsanmärkning. Kika gärna in på länken bredvid för att läsa mer om dessa aktörer.

Vad ska jag tänka på innan ansökan?

Det första du bör tänka på är om du har råd med ett lån, och hur mycket du behöver låna. Skapa en budget för att säkerställa att lånet inte kommer innebära några ekonomiska svårigheter för dig.

Det kan också vara bra att fundera på om du kan lägga till en medlåntagare på lånet, vilket anges i samband med din ansökan. Om du lägger till en medsökande kan du få bättre lånevillkor, ha chans att bli beviljad ett högre lånebelopp, och allmänt goda möjligheter till att bli beviljad ett lån.

När du ansökt

Om du har god kreditvärdighet kommer du sannolikt få låneerbjudanden direkt du skickar in din låneansökan. Det kan dock vara smart att vänta och inte välja det första bästa låneerbjudandet du får. Först efter 24 timmar har alla banker lämnat svar, och det är först då du kan göra en rättvis jämförelse av alla låneförslag.

Vanliga frågor och svar

Vad gör en låneförmedlare?

En låneförmedlare jämför olika låneerbjudanden från flera banker och långivare, vilket hjälper dig att hitta det bästa lånet med de bästa villkoren utan att du behöver ansöka hos varje långivare individuellt. Detta sparar tid och kan ofta leda till bättre lånevillkor.

Vilken är den bästa låneförmedlaren?

Vilken som är bäst är subjektivt, men vi anser att Sambla är en av de absolut bästa låneförmedlarna på marknaden. Sambla har ett stort antal samarbetspartners och många nöjda kunder.

Vilken låneförmedlare beviljar flest lån?

Det finns ingen exakt statistik på vilken låneförmedlare som beviljar flest lån, men Sambla har över 20 000 goda kundomdömen, vilket tyder på många nöjda kunder med beviljade lån.

Vilken låneförmedlare ska man välja?

Vilken låneförmedlare du ska välja beror på vilken typ av lån du vill ha. Du bör kolla antalet samarbetspartners och kundbetyg för att hitta den som bäst uppfyller dina behov. En låneförmedlare med fler samarbetspartners kan erbjuda fler lånealternativ, och positiva kundomdömen kan indikera bra kundservice och villkor.

Vad är bäst, Lendo eller Sambla?

Det enda som egentligen skiljer sig mellan Lendo och Sambla är antalet samarbetspartners, där Sambla har fler samarbetspartners vilket kan ge fler lånealternativ. Båda har dock goda kundomdömen och erbjuder liknande tjänster.

Låneförmedlare för snabblån och kreditlån

Låneförmedlare som Klara Lån och Valda samarbetar både med kreditgivare som erbjuder privatlån och kreditlån. Kreditlån och mindre krediter kan vara ett alternativ när du exempelvis vill låna till ditt trädgårdsprojekt. Tänk bara på att sätta en plan och budget för renoveringen innan du ansöker om ett lån så att du inte tar ett för stort eller litet lån.