Avbetalning – Allt du behöver känna till

Att köpa något på avbetalning innebär att man gör ett sorts kreditköp, även kallat avtalsköp eller att ”handla på kredit”. Det betyder att man köper något för ett visst belopp, men betalar bara en mindre summa eller inget alls i samband med köpet. Istället betalar man oftast i form av en delbetalning i slutet av varje månad.

Att få köpa en tjänst eller produkt på avbetalning är emellertid att betrakta som en slags tillvalstjänst, vilket gör att det oftast kostar en del i form av ränta och andra typer av avgifter. Säljaren behöver ju också tjäna något på att låta dig dela upp betalningssumman i flera mindre och mer överkomliga delbetalningar.

Vad är räntefri avbetalning?

I normalfallet tillkommer kostnader som ränta och olika avgifter om man handlar tjänster eller produkter på avbetalning. Vissa aktörer erbjuder dock räntefri avbetalning, ibland generellt och ibland som ett erbjudande på vissa utvalda delar av sortimentet. Ofta gör företag detta för att skapa sig en konkurrensfördel gentemot andra branschkonkurrenter på den öppna marknaden samt för att på så sätt öka sin försäljning och bidra till merförsäljning.

Om man funderar på att köpa något på avbetalning, kan det därför vara klokt att först undersöka möjligheten till räntefri avbetalning. Undersök marknaden för att hitta den bästa dealen. Detta kan nämligen få dig att spara tusentals kronor på köpet – pengar som annars bara hade försvunnit i ränteutgifter. Du bör dock se över så att inte andra avgifter är så pass mycket högre att den räntefria avbetalningen ändå inte lönar sig jämfört med en ”vanlig” avbetalning med ränta.

En populär produkt att köpa på av betalning är TV-apparater. Eftersom dagens TVs är dyrare än någonsin med smart-funktioner och makalös bildkvalitet så kostar det också därefter. Därför väljer många att ta ett kreditlån för sin stor-TV och på så sätt skapa en avbetalningsplan.

Varför köpa på avbetalning?

Det kan finnas många anledningar till att köpa en tjänst eller produkt på avbetalning. Oftast beror det på att man inte känner att man har råd att betala kostnaden som en klumpsumma, utan behöver dela upp betalningen i mindre delar som kan tas från inkomsten varje månad. I andra fall kan det bero på oförutsedda utgifter som snabbt behöver betalas, exempelvis tandläkarkostnader eller bilreparationer.

Att köpa på avbetalning kan vara fördelaktigt för att man slipper invänta sin lön eller spara pengar i flera månader. Om man verkligen är i behov av en viss tjänst eller produkt kan man sällan vänta i flera månader på ett köp, och då är möjligheten att få dela upp betalningen i mindre fakturor alldeles utmärkt. På samma sätt kan man även använda kreditkort med månadsvis avbetalning