Annuitetslån

Mot sluttiden av skulden är det dock tvärtom. Då består den av mindre ränta och större del amortering. Man räknar fram annuiteten genom den summa man lånar, antalet betalningstillfällen och räntesatsen.

Ett annuitetslån har oftast rörlig ränta och om räntan ändras under lånets löptid så kan det hanteras antingen genom ändrad annuitet eller bibehållen annuitet. Det finns flera fördelar med annuitetslån men även en del nackdelar. Dessutom finns det många missuppfattningar om hur ett annuitetslån fungerar och varför man bör välja detta i vissa situationer.

Därför valde vi att få rätsida på allt som berör annuitetslån i denna heltäckande men ändå överskådliga guide. Här nedan svarar vi på alla frågor du kan tänkas ha om annuitet och rak amortering samt förklara de olika begreppen och termerna.

Vad är annuitetslån?

Annuitet är en form av lån där långivaren sättern en fast belopp – kallad annuitet – för betalning av beviljat lån. Det fasta beloppet inkluderar både ränta och amortering där man i början betalar mer ränta och mindre amortering och i slutet betalar mer amortering och mindre ränta.

Detta sker eftersom det räntebelagda beloppet sjunker i samband med att man betalar tillbaka det lånade beloppet. Därmed sjunker räntebeloppet och vägs istället upp av ökad amortering.

Annuitetslån har oftast en rörlig ränta vilket innebär att även amorteringen är rörlig. Däremot överstiger betalningen aldrig det fasta annuitetsbeloppet utan när räntan stiger så sjunker amorteringen och vice versa.

Ett alternativ till annuitetslån kan vara ett kreditkort. Som fungerar som en rörlig kredit där du enbart betalar ränta på det belopp som du använder med upp till 55 räntefria dagar.

Ansök om ett kreditlån med annuitet

Idag kan man i regel välja om man vill ta ett annuitetslån eller betala tillbaka sitt lån med fast ränta eller rak amortering istället. Skulle du vara intresserad i att teckna ett annuitetslån finns det flera långivare som beviljar kreditlån med annuitet. Du hittar de ledande långivarna här nedan.

LångivareLånebeloppEff.årsräntaDirektlänk
Klara Lån1 000 - 200 00013%Ansök
Lumify2 000 - 20 0003,29%Ansök
Monetti2 000 - 20 00061-1135%Ansök

Vi förklarar begreppet amortering

För att bättre förstå hur annuitet fungerar och varför så många väljer denna typ av lån behöver man också förstå var amortering innebär.

Amortering är ett begrepp som används för att beskriva det belopp du ska betala tillbaka på en skuld, i detta fall ett lån. I regel är det en månatliga betalning som representerar ett förutbestämt belopp av lånet.

När du tar ett lån ska du alltså betala amortering (lånebeloppet) plus ränta (avgiften som långivaren tar ut för sina tjänster).

Vi förklarar termen ränta

Som förklarat ovan är räntan den avgift som en långivare tar ut för sina tjänster. Som bekant är banker och långivare vinstdrivande verksamheter och de tjänar lejonparten av sin inkomst från ränta.

Det totala belopp du betalar tillbaka varje månad är alltså en kombination av amortering och ränta. Och väljer du ett annuitetslån så betalas dessa två belopp i en klumpsumma som är fast, dvs. du betalar samma summa varje månad men mängden ränta jämfört med amortering anpassas ständigt.

Rak amortering eller annuitet? – För- och nackdelar

Har du ett lån med rak amortering så betalar du tillbaka en fast belopp på lånet varje månad – amorteringsbeloppet. Utöver detta tillkommer ränta som antingen kan vara fast eller rörlig och som justeras efter det belopp du har kvar att betala tillbaka.

Har du istället ett annuitetslån betalar du en fast summa varje månad som inkluderar både amortering och ränta.

Fördelen med rak amortering är att du redan från början vet exakt när ditt lån kommer vara tillbaka betalat. Problemet är att räntan kan ändras från månad till månad och därför kan det vara svårt att förutspå sin månatliga kostnad i förväg.

Den stora fördelen med ett annuitetslån är att du betalar exakt samma belopp varje månad. Däremot kan det vara svårare att förutspå när du kommer ha betalat tillbaka hela beloppet då amorteringen hela tiden ändras.

I slutändan är det ett personligt val vilken typ av lån och amortering du föredrar. Samtidigt varierar dina valmöjligheter beroende på vilken långivare du väljer då vissa endast tillåter annuitet eller ram amortering.

Falsk annuitet vs. annuitet

Bibehållen annuitet som även kallas falsk annuitet innebär att annuiteten inte kommer att ändras fast räntan ändras. Om då räntan höjs kommer annuiteten bestå av en ännu större del ränta än amortering, vilket medför att skulden inte kommer vara slutbetald när löptiden är slut utan denna kommer att förlängas.

Om däremot räntan sänkts så kommer lånet vara betalt innan sluttiden. Ändrad eller så kallad äkta annuitet innebär att långivaren räknar om annuiteten när räntan ändras. Om långivaren använder äkta annuitet så hålls alltid sluttiden för lånet som överenskommet.

Nackdelen med denna variant är dock att det är svårt att veta exakt hur mycket som man ska betala vid varje betalningstillfälle.